Nieuws chronische pijn

Drie disciplines onder één dak

Vanaf vandaag is de praktijk aan de Arie de Waalstraat 4 in Huizen uitgebreid. U vindt er nu drie totaal verschillende disciplines die op geheel eigen wijze hetzelfde doel nastreven. Je lijf moet aankunnen wat jij ervan vraagt.

Colinda Van Summeren als NLP coach. Barry Westerveld voor pijnbestrijding en P-DTR. Renske de Graaf voor kruidengeneeskunde, aromatherapie, Bachbloesem therapie en Acces Bars. Wil je een afspraak maken of weet je niet zeker wie jou het beste kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op!

Colinda van Summeren: 06-22 818 756

Barry Westerveld: 06-16 42 60 57

Renske de Graaf: 06-22 789 287

Een VR-bril die chronische pijn chronisch bestrijdt of dempt?

Chronische pijnbestrijding met een VR-bril; wat doet het?

Deze week was er opmerkelijk medisch nieuws rondom een Virtual Reality-bril die chronische pijn bestrijdt. Geweldig nieuws uiteraard voor patiënten met chronische pijn. De bedenkers hebben de bril ontwikkeld ter ondersteuning van de behandeling van chronische pijn valt er te lezen.

De gedachte erachter is dat je het zenuwstelsel voor de gek houdt met het spelen van een spelletje die pijn uit je ‘zenuwen schiet’. Niet voor niets een grote prijs waardig. Hiermee wil ik de makers dan ook van harte feliciteren. 

Vanuit mijn vakgebied ben ik natuurlijk geïnteresseerd in de werking van de VR-bril. Als chronischpijnbehandelaar ben ik dagelijks bezig met patiënten die al jaren met pijn lopen. Zou dit betekenen dat hun pijn door de komst van de bril nu gaat veranderen? Tijdens mijn online-onderzoek naar de werking van de bril, kwam ik verschillende uitspraken tegen, die niet eenduidig waren. Ik noem er drie:

Chronische pijnbehandeling Huizen | Pijnbestrijding zonder medicatie

Ik citeer een fysiotherapeut uit een artikel van de NOS: “Ze leren hoe pijn werkt en hoe ze ermee kunnen omgaan. Zo kunnen ze de pijn een plek geven“.

In een ander artikel vanuit de St Maartenskliniek las ik:  “Bijna alle (40) patiënten in het proefproject gaven aan duidelijk afleiding te ervaren dankzij de VR-bril ( NB: Dit project is specifiek getest op patiënten die veel pijn hadden na een operatie, de zg. acute pijnpatiënt met een post-operatieve pijnbestrijding. Niet te verwarren met chronische pijn en chronische pijnbehandeling).

Op Emerce.nl (een platform voor e-commerce ontwikkelingen) staat vervolgens weer het volgende: “De patiënt leert de pijn te beïnvloeden”. De makers trainen het emotionele brein van patiënten, waardoor de patiënt de pijn zelf leert te beïnvloeden. Hieruit maak ik op dat de pijn nog wel aanwezig is. Bestrijdt de VR-bril hiermee dan met name de pijn zonder tussenkomst van chemische pijnbestrijding?

Chronische pijnbestrijding of tijdelijke pijndemping?

Het lijkt erop dat de bril dan meer natuurlijke pijnbestrijding biedt dan een echte oplossing van het nog steeds aanwezige probleem. Immers de basis van pijn wordt niet opgelost en het lichaam zal een andere manier gaan vinden om de regio van het probleem toch te ontzien. Wat uiteindelijk weer resulteert in andere klachten.
Wat de gevolgen en de ontwikkelingen van iemands pijn tenslotte zullen zijn met de inzet van de VR-bril, is nu nog niet te voorspellen, omdat de VR-bril nog niet lang genoeg op de markt is. 

Wordt de bron van de pijn gelokaliseerd en de oorzaak bestreden?

Een vraag die niet beantwoord wordt na mijn online research is deze;
Hoe kan de VR-bril chronische pijn bestrijden, wanneer de pijn wordt gevoeld in de knie, terwijl de oorzaak ligt bij de nek? Of wanneer de pijn in de schouder vanuit een specifieke houding komt? Ook interessant is bijvoorbeeld wanneer de hersenen niet goed de rechter- en linkerhand laten samenwerken, waardoor klachten in beide armen ontstaan. Dan ligt het probleem niet op de pijnplek, maar op een andere locatie in het lichaam. Hoe kan een patiënt deze pijn dan ‘localiseren en wegschieten met de bril?’

P-DTR: gerichte pijnbestrijding en structureel oplossend

De P-DTR-behandelingsmethode heeft bewezen dit in ieder geval wel te kunnen. Bovendien met wereldwijd uitzonderlijke resultaten. Met P-DTR gaan patiënt en P-DTR behandelaar 1-op-1 op zoek naar de basis van het pijnprobleem. De behandelaar reset terplekke de foutieve informatie vanuit het lichaam naar de hersenen. Overigens zonder manuele manipulatie. De patiënt ervaart vervolgens direct pijnverlichting, of nog beter gehele afwezigheid van zijn soms jarenlange pijn! Daarnaast verbeterd zijn mobiliteit ook vrijwel direct. Het resultaat: een blijvend pijnvrije patiënt! Dit alles zonder een trainingstraject of tussenkomst van een bril, maar menselijk handelen.

Een ding is zeker; door de komst van de VR-bril zal er wel degelijk een hoop veranderen in de pijnbenadering door patiënten zelf. Ik hoop dan ook op veel goede resultaten voor dit type patiënt. Niet te verwarren met de kracht van P-DTR en de resultaten, welke een blijvende impact heeft op mensen die met chronische pijn leven.

Barry Westerveld

Chronischpijnbehandelaar